فواید بتن کم ضخامت
- بهبود خواص ملات
- افزایش چسبندگی به بسترهای سیمانی
- بهبود مقاومت فشاری و خاصیت انعطاف پذیری
- مقاومت سایشی بهتر
- افزایش مقاومت کششی و مقاومت در برابر تغییر شکل
- افزایش خواص روانی و تراز شوندگی بیشتر
- افزایش قوام ملات و عدم ته نشینی و رسوب
تاریخچه بتن کم ضخامت
کفسازی بتن کم ضخامت حاوی سیمان های مهندسی شده، سنگدانه های سیلیسی، پوزولان ها، الیاف ترکیبی و ترکیبات پلیمرهای مایع و پودری مختلف است.کفسازی بتنی کم ضخامت بیش از چهل سال پیش معرفی شده اند که به عنوان یک ماده بازسازی سطحی با ضخامت نازک برای بسترهای بتنی مورد استفاده قرار میگرفتند؛ اما در کشور ما آشنایی بسیاری با آن ندارند.
کفسازی کم ضخامت بتنی قابلیت اجرا از ۱۵ میلیمتر تا ۱۰۰ میلیمتر را دارد که موجب کاهش هزینه ها، اجرای سریع، بهره برداری سریع و آسان می شود، اما توصیه می شود کمتر از ۲۰میلیمتر در محیط های پیاده رو و کمتر از ۴۰ میلیمتر در محیط های سواره رو اجرا نشود. در صورت نیاز به ضخامتی کمتر از ضخامت های پیشنهادی، حتما علاوه بر در نظر گرفتن تمهیدات خاص، طرح اختلاط و جزئیات اجرایی بایستی اصلاح شوند.
از آنجا که کفسازی کم ضخامت بتنی بر روی بتن قدیمی اجرا می شوند به منظور رعایت و برآوردن الزامات باربری و عدم جدایش از بتن قدیمی، روش اجرا نقش بسیار مهم و غیرقابل انکاری را ایفا می کند. مواد سیمانی (کد ۱۰۳) استفاده شده در این محصول قابلیت چسبندگی بالا به سطوح قدیمی، پایداری رنگی بالا و سایر ویژگی های مدنظر را تامین می کنند که استفاده از مصالح کمتر موجب تعدیل هزینه های ساخت می شود.
پارکینگها، سولهها، پلها و ساختمان های مسکونی نمایان ترین سازههای مذکور هستند. پس توجه به ساخت اصولی و مطابق آیین نامه در کنار سبک سازه ای امری مهم است. لذا استفاده از کف سازی کم ضخامت بتنی کمک شایانی در این زمینه نموده است. تا کنون روش های سنتی مبنی بر اجرای کف سازی صنعتی برای اجرای بتن با ضخامت حداقل ۷۰ میلیمتر وجود داشته است، وزن و استعداد ترک خوردگی بالا، زمان اجرای طولانی، احتمال تورق و پوسته شدگی، احتمال فلسی شدن و … از معایب کف سازی بتنی با ضخامت بالا است.
بکارگیری روش های شیمیایی و فیزیکی کمک زیادی به رفع مشکلات اشاره شده کرده است. اما مشکلاتی نظیر وزن بالا، چقرمگی بیش از حد، حجم بالای مصالح، وابستگی بسیار بالا به بتن زیرین (بتن پایه)، احتمال تورق و پوسته شدگی و زمان اجرای طولانی همچنان باقی است.
بتن کم ضخامت بتن یار ، ملاتی است پودری و بر پایه سیمان پرتلند، که با افزودنیها و چسبانندههای سیمانی (کد۱۰۳) اصلاح شده است، افزایش چسبندگی و مقاومت در برابر فشار، خمش و سایش را می توان از خواص مواد سیمانی (کد۱۰۳) انتظار داشت.
به علت مقاومت زیاد، بتن کم ضخامت بتن یار را می توان در ضخامت کم، از ۱۰ تا ۳۰ میلیمتر در یک مرحله اجرا نمود و با پرداخت توسط ماله پروانه در انتها سطحی بدون خلل و فرج و نفوذ ناپذیر داشت.
با توجه به انتظار مقاومت بالا از این بتن باید آن را به مدت حداقل ۷ روز توسط آب و سایر روشهای جلوگیری از دفع ناگهانی آب نگهداری کرد.
مزیتها
- هزینه کمتر (اقتصادی تر)
- صرفه جویی در زمان
- وزن کمتر
- بدون نیاز به آرماتور بندی سنگین
- افزایش مقاومت فشاری (در کف سازی) ضروری نیست
- بدون نیاز به پودر ها و سیستم های سخت کننده سطحی
- کاهش مدول الاستیسیته و بالطبع انعطاف پذیری بیشتر
- امکان اجرا به صورت پیش کشیده و پس کشیده
- بهره برداری سریع تر از روش های سنتی
- عدم نیاز به عمل آوری طولانی مدت (۴۸ ساعت عمل آوری اولیه کافی است)
- افزایش خصوصیات مکانیکی
- ترک خوردگی بسیار کمتر
- اجرا در ضخامت حداقل ۱۵ میلیمتر
- مناسب برای سقف عرشه فولادی بعلت چقرمگی کمتر و جذب انرژی بیشتر
- مناسب برای مکان های دارای مشکل ارتفاعی
- مقاومت در برابر سایش بالا
- مقاومت در برابر ضربه پذیری
- امکان ساب زدن سطح
کاربردها
- کفسازی صنعتی
- کفسازی سوله
- کشتارگاهها
- محیطهای بهداشتی و درمانی
- مکانهای نیاز به تعمیرات سریع نظر جادهها
- سردخانهها
- چاپخانهها
- سالنهای ورزشی
- محیطهای بیرونی سر باز
- پارکینگها
- فرودگاهها و کارگوها
- سطوح اپرون
- پیادهروها
- روسازی جادههای شهری
- ایستگاه تاکسی و اتوبوس
- سالنهای تولیدی
- انبارهای نگهداری
- محیطهای بندرگاهی و لنگرگاهی
- تسطیع و همترازی سطوح بتنی
جمع بندی
بتن کم ضخامت یک نوع بتن است که به دلیل ویژگیهای خاص خود، در صنعت ساخت و ساز بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
این نوع بتن دارای ضخامت کمتری نسبت به بتن معمولی است که به طور معمول بین ۲۵ تا ۷۵ میلیمتر است. این بتن به دلیل ویژگیهای منحصر به فرد خود، در کاربردهای مختلفی از جمله ساختمانهای مسکونی و تجاری، پلها، پارکینگها و سازههای صنعتی استفاده میشود.
بتن کم ضخامت دارای مزایا و خواص فراوانی است که آن را به یک راه حل مناسب در پروژههای ساختمانی تبدیل میکند.
مزایا و خواص بتن کم ضخامت عبارتند از:
۱. کاهش وزن سازه
بتن کم ضخامت به دلیل ضخامت کمتر، وزن سازهها را به طور قابل توجهی کاهش میدهد. این به معنی کاهش نیروها و فشارهای وارده بر سازه است و سبب کاهش هزینههای ساخت و نگهداری میشود. همچنین، کاهش وزن سازه موجب افزایش استحکام سازه و کاهش تاثیرات زلزله نیز میشود.(مقاله بتن سبک)
۲. سرعت اجرا و نصب آسان
بتن کم ضخامت به دلیل ضخامت کمتر، سرعت اجرا و نصب را به طور قابل توجهی افزایش میدهد. نصب این نوع بتن سریعتر از بتن معمولی است و میتواند زمان ساخت پروژهها را به طور قابل توجهی کاهش دهد. این امر موجب صرفهجویی در هزینهها و زمان میشود و امکان تحویل سریعتر پروژه را فراهم میکند.
۳. کاهش نیاز به فضای ذخیرهسازی
بتن کم ضخامت به دلیل ضخامت کمتر، نیاز به فضای ذخیرهسازی کمتری نسبت به بتن معمولی دارد. این امر موجب کاهش هزینههای نگهداری و اجاره فضاهای ذخیرهسازی میشود. همچنین، کاهش نیاز بهفضای ذخیرهسازی سبب افزایش بهرهوری و بهینهسازی فضا میشود.
۴. مقاومت در برابر آتش
بتن کم ضخامت دارای مقاومت بالا در برابر آتش است. این ویژگی آن را به یک گزینه مناسب برای استفاده در ساختمانهایی که نیاز به مقاومت در برابر حریق دارند، تبدیل میکند. بتن کم ضخامت میتواند مانع انتشار حرارت و شعلههای آتش شود و به طور موثری سازه را در معرض آتش قرار داده و از گسترش حریق جلوگیری کند. (همچنین در رابطه با بتن مقاومت بالا بخوانید.)
۵. انعطافپذیری و مقاومت در برابر تغییرات حرارتی
بتن کم ضخامت به دلیل ویژگیهای خود، انعطافپذیری بالا و مقاومت در برابر تغییرات حرارتی را داراست. این ویژگی به آن امکان میدهد تا با تغییرات حجمی و تغییرات حرارتی سازه سازگار شود و از ترکیدگی و تغییر شکل ناشی از این تغییرات جلوگیری کند. همچنین، این انعطافپذیری سبب کاهش خطر ترکیدگی و خرابی سازه در برابر نیروهای خارجی میشود.(تهیه بتن)
خرید انواع بتن (بتنی شاپ)